Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

 

Çiğ sebzelerin besleyici değeri genellikle daha yüksektir, ancak pişirmek bazı vitamin ve mineralleri kaybetmesine neden olabilir ancak emilimlerini arttırabilir. Hangi sebzelerin çiğ tüketilmesi daha iyi hangilerinin pişirilmesi gerektiği konusunda bir rehber sunuyoruz.

Pişirme işlemi genellikle sebzelerin besin değerini azaltır, özellikle suyu çözünür vitaminler ve mineraller için geçerli olabilir, bu nedenle suyunu da tüketerek çözülebilirler. Ancak suyunu dökerken bu vitaminler kaybolabilir.

Lahana, brokoli, ıspanak, bezelye gibi sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olan sebzelerdir. Bu vitaminler ısının etkisiyle parçalanabilir, bu nedenle C ve B vitaminleri açısından zengin sebzeleri az su ve hafif bir şekilde pişirmek en iyisidir.

Tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olabilir. Dengeli bir beslenme bu vitaminleri sağlayabilir.

Hangi sebzeler pişirilirken daha besleyici hale gelir?

Havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler pişirildiğinde besleyici olabilir çünkü pişirme işlemi hücre yapısını bozar ve besin öğelerinin emilimini artırabilir.

Bazı dezavantajları olmasına rağmen pişme işlemi sebzelerin lezzetini artırabilir ve bu da daha fazla tüketmeyi teşvik edebilir.

İpucu: Sebzeleri doğrayın

Sebzeleri ince ince doğramak, çiğ halde tüketildiklerinde daha lezzetli olmalarını sağlayabilir.

Çiğ beslenme diyetleri hakkında

Çiğ beslenme diyetleri, son yıllarda popülerlik kazanan bir beslenme trendidir. Ancak protein, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin öğelerini yeterli miktarda almak zor olabilir.

Çiğ yiyeceklerin hızlı ve basit bir şekilde hazırlanabilmesi avantaj sağlar.

Bu makale ilk olarak Ağustos 2019’da BBC Food’da yayımlandı.

Related Posts

Masum gibi başlıyor, ciddi sorunlara yol açabiliyor: Alerjik rinite dikkat!

Burun tıkanıklığı, öksürük ve kaşıntı gibi basit belirtilerle ortaya çıkan alerjik rinit, tedavi edilmediğinde uyku apnesinden işitme kaybına kadar birçok ciddi sağlık problemine neden olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı’ndan yeni program: ‘Sağlıklı Yaşlanma’

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve yaşlanırken sağlıklı kalabilmelerini desteklemek amacıyla “Sağlıklı Yaşlanma” programını hayata geçireceklerini belirtti.

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Araştırma: Her gün kahve tüketmek yaşlanmayı yavaşlatıyor

Sigara her nefeste ağız ve diş sağlığına zarar veriyor

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında Biruni Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Burcu Karaduman, sigara ve elektronik sigaranın ağız sağlığındaki olumsuz etkilerine dikkat çekerek “Tütün ve tütün ürünlerinin tamamı ağız ve diş sağlığında yıkıcı etkiye sahip. Sigara bırakıldıktan ilk 20 gün içinde hasar onarım süreci başlıyor” açıklamasında bulundu.

Bakan Memişoğlu’ndan “vücut kitle indeksi” paylaşımı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kendi vücut kitle indeksi ölçümünü de yaptırdığını belirterek, “Biraz fazlamız varmış. İş başa düştü, her gün yürüyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Karaciğer yağlanması sinsi tehlike: Fark etmeden siroza götürüyor

Uzmanlar, karaciğer yağlanmasının hızla yaygınlaştığını ve obezite, sağlıksız beslenme ile hareketsiz yaşam tarzının bu durumu tetiklediğini belirtiyor. Prof. Dr. Yılmaz Bilgiç, karaciğer yağlanmasının belirti vermeden ilerleyebileceğine ve tedavi edilmediğinde siroz ile karaciğer yetmezliğine yol açabileceğine dikkat çekiyor.