Türkiye’nin Bosna Hersek’e Kangal vermesi Balkanları karıştırdı

Türkiye’nin Bosna-Hersek’e Hibe Ettiği Silah Sistemleri Bölgeyi Karıştırdı

Geçtiğimiz yılın sonlarında Bosna Hersek Savunma Bakanı Zukan Helez, “Türkiye ile birkaç projemiz daha var. 4 Kirpi II ve 6 Bayraktar TB2’nin teslimatı konusunda bir anlaşma imzaladık ve bunlar müzakere aşamasında.” demişti. Geçtiğimiz günlerde ise Türkiye’nin bu sistemleri Bosna Hersek’e hibe ettiği doğrulandı. Ayrıca anti dron sistemi Kangal da tedarik edildi. Böylece Bosna Hersek, tansiyonu yükselen bölgede önemli bir güç elde etmiş oldu.

Bosna Hersek’e hibe edilen sistemler

Türkiye, Bosna Hersek’e iki adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı (SİHA) bağışlayarak, sadece savunma kapasitesine katkı sunmakla kalmıyor; aynı zamanda bölgesel düzeyde önemli bir stratejik mesaj da veriyor. Bu hamle, Balkanlar’da hızla artan savunma yatırımları ve güvenlik endişelerinin gölgesinde, yeni bir denklem yaratma potansiyeline sahip.

İHA’larla birlikte kontrol istasyonları ve kapsamlı personel eğitimi de sağlanacak. Bosna Hersek Savunma Bakanlığı, yardımı “devlet kurumlarına destek” ve “Türkiye ile açık ortaklık” mesajı olarak nitelendirdi.

Savunma Bakanı Zukan Helez’in açıklamalarına göre, Bayraktarlar Bosna Hersek’e herhangi bir mali yük getirmeyecek ve doğrudan devlet mülkiyetinde olacak. İHA’ların, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin (OSBiH) merkezi komutası altında konuşlandırılacağı da teyit edildi.

Türkiye ayrıca, TB2’lerle birlikte anti-dron sistemi KANGAL ve dört adet Kirpi II zırhlı aracı da Bosna-Hersek’e teslim etti. Kangal, düşük frekansta çalışan düşman dronlarını etkisiz hale getirme kabiliyetiyle öne çıkarken, Kirpi II’ler NATO standartlarına uygun yüksek koruma seviyesine sahip olmasıyla biliniyor.

ASELSAN tarafından geliştirilen KANGAL FPV, üstün karıştırma teknolojisiyle Mini/Mikro İHA ve FPV tehditlerine karşı etkin koruma sağlıyor. Özellikle Bosna Hersek bölgesindeki aktörlerin ekonomik nedenlerle uygun maliyetli dron çözümlerine yönelmesi bu sistemi önemini son derece kritik hale getiriyor.

KANGAL FPV Sistemi, ilgili tüm uzak komuta kontrol frekanslarına, GNSS (GPS, GLONASS, GALILEO ve BEIDOU) frekans bantlarına ve Data link/telemetri frekans bantlarına eş zamanlı ve aktif olarak karıştırma uygulayarak koruma sağlıyor. KANGAL FPV Sistemi, yazılım tabanlı bir karıştırma sistemi olduğundan ihtiyaçlarına göre tüm frekans bandı üzerinden programlanabiliyor. Bu da Balkan’larda Rus ve Çin dronlarına karşı etkililiği artıracak bir unsur.

Bölgede tansiyon yükseliyor

Türkiye’nin bu adımı, Balkan coğrafyasında hız kazanan savunma modernizasyonu süreciyle doğrudan bağlantılı. Sırbistan, Çin yapımı İHA’lar ve füze sistemleri, ayrıca Fransız Rafale savaş uçakları temin ederken; Hırvatistan da benzer şekilde Rafale alımı ve Batılı helikopter yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Kosova ise silahlanma hamleleriyle askeri kapasitesini artırma hedefinde. Bu süreçte Karadağ, hava sahası gözetleme sistemlerine yatırım yaparken, Bosna Hersek içindeki Sırp Cumhuriyeti entitesi, ülkenin yasal tek ordusu olan OSBiH dışında bir “ordu” kurma tehdidinde bulunuyor.

Gelen bilgilere göre Bosna-Hersek, Türkiye ile dört adet daha Bayraktar TB2 ve ek kontrol sistemleri için görüşmeler yürütüyor. Eğer bu anlaşma gerçekleşirse, OSBiH, Balkanlar’daki en modern dron filosuna sahip ordulardan birisi haline gelecek.

Related Posts

Huawei, yapay zekalı akıllı televizyonunu tanıttı

Huawei, Smart TV serisine yeni bir model ekledi: Vision Smart Screen 5 SE. Huawei’nin yeni akıllı televizyonu, 55 inç, 65 inç ve 75 inç boyut seçeneğiyle geliyor ve premium MiniLED ekran teknolojisi, Huawei’nin HarmonyOS akıllı platformu, yapay …

Huawei ICT Day 2025: Endüstriyel dönüşümde yeni adımlar İstanbul’da tartışıldı

Huawei, 18 Nisan’da İstanbul’da gerçekleştirdiği ICT Day 2025 etkinliğinde, yapay zekâ, bulut bilişim, 5G ve Nesnelerin İnterneti (IoT) gibi teknolojilerin sanayiye entegrasyonuna odaklandı. Etkinlik, sektör temsilcileri ve iş ortaklarını bir araya getirerek üç ayrı sektörel oturumla tamamlandı.

OnePlus, 150W hızlı şarj destekli powerbank geliştirdi!

OnePlus, yeni amiral gemisi telefonu OnePlus 13T ile birlikte SuperVOOC 150W hızlı şarj destekli powerbank’ini de tanıttı. Yüksek kapasiteli taşınabilir şarj cihazı, hem gücü hem de kullanım kolaylığıyla öne çıkıyor. OnePlus, 150W hızlı şarj …

Motorola, tek şarjla 16 gün dayanan uygun fiyatlı akıllı saatini tanıttı

Motorola, Motorola Edge 60 Pro ve Razr 60 Ultra ile birlikte Moto Watch Fit’i tanıttı. Motorola’nın yeni akıllı saati tasarım olarak Apple Watch’u anımsatıyor ancak dijital crown yok ve muhtemelen fiyatı düşük tutmak için önemli ölçüde daha kalın …

Xiaomi, yapay zekalı hoparlörünü duyurdu!

Xiaomi, akıllı ev ürünleri yelpazesini genişletmeye devam ediyor. Şirketin yeni ürünü Xiaomi Smart Speaker, düşük fiyatına rağmen sahip olduğu gelişmiş yapay zeka asistanı ve çok yönlü bağlantı seçenekleriyle dikkat çekiyor. Xiaomi, yapay zekalı …

Scratch Cup 2025’te, doğayı koruyan teknolojiler geliştirildi!

QNB Türkiye’nin Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlediği teknoloji ve kodlama yarışması Scratch Cup 2025, bu yıl rekor katılıma sahne oldu. 21 Nisan’da Kristal Kule’de düzenlenen final etkinliğinde, çocuklar “Doğayı Koruyan Teknolojiler” teması …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir