Bakan Göktaş açıkladı: 16 yaşından küçükler için sosyal medya ve dijital oyun düzenlemesi geliyor

“`html

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 2025 yılına ait bütçeyi sundu.

“Güçlü Aile, Güçlü Toplum, Güçlü Türkiye”

Bakan Göktaş, ailenin güçlendirilmesi, dinamik nüfusun desteklenmesi ve sağlıklı bir yaşlanma sürecinin teşvik edilmesi konularında yapılacak çalışmaların öncelikler arasında olduğunu ifade etti.

Demografik değişimlerin, yalnızca sosyal ve ekonomik dönüşümlerin habercisi değil, aynı zamanda bir milli güvenlik meselesi olduğuna dikkat çeken Göktaş, genç nüfusun önemini vurguladı.

“Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir Nüfus Politikaları Kurulu kuruyoruz. Bu kurul aracılığıyla nüfus politikalarını kapsamlı bir şekilde ele alacak ve ulusal bir Nüfus Eylem Planı oluşturacağız. Yeni kurulan Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı ile bu doğrultudaki çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

şeklinde konuştu.

Aile ve Gençlik Fonu çerçevesinde Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’ni, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 5 ilde pilot uygulama olarak başlattığını hatırlatan Göktaş, doğurganlık oranlarının en düşük olduğu illeri de projeye dahil ettiklerini bildirdi.

Göktaş, “Bu proje kapsamında 5.350 çiftimize toplamda 802 milyon lira kredi ödemesi gerçekleştirerek yeni yuvalarını kurmalarına destek olduk. Aynı zamanda 12.326 gencimize evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlığı hizmeti sunduk. Bu projemizi ülke genelinde yaygınlaştırarak daha fazla gençten faydalanmayı hedefliyoruz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Aileyi bireyleriyle birlikte güçlendiren evlilik öncesi eğitim ve aile eğitim programları düzenleyerek 6,7 milyon kişiye hizmet verdiklerini aktaran Göktaş, sosyal politikalara yönelik olarak kuracakları

Aile Enstitüsü

çalışmalarında sona yaklaştıklarını ifade etti.

Bu yıl iki önemli ve yenilikçi mekanizma hayata geçireceklerini belirten Göktaş, şunları ekledi:

“İlk olarak Sosyal Risk Haritası uygulamasını devreye alıyoruz. Bu sistem, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi riskleri önceden tespit edebilmek için hane bazlı bir erken müdahale mekanizması oluşturuyor. Şehir ve mahalle düzeyinde hazırlayacağımız sosyal risk haritaları ile koruyucu önlemlerimizi güçlendireceğiz. Bu yöntem ile sorunlar ortaya çıkmadan müdahale edebileceğiz. Ayrıca, Aile Rehberi Sistemi’ni uygulamaya koyarak, ailelerin sosyal hizmetlere hızlı ve güvenilir bir şekilde erişimini sağlayacağız.”

Bakan Göktaş, kadınları ve aileyi karşı karşıya getiren bakış açılarının yanlış olduğunu belirtti. Aileyi ve kadını, toplumun iki temel bileşeni olarak tanımladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş basın toplantısı yaptı.

“Sahte çatışmalara izin veremeyiz”

Kadınların güçlenmesinin, ailenin ve toplumun güçlenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Göktaş, şiddete maruz kalmış bir kadının aile yapısını olumsuz etkilediğini belirterek şu sözleri ekledi:

“Kadınlar özgürse ve hakları korunuyorsa, çocuklar da sevgi dolu bir ortamda yetişir. Eğitimli ve güçlü kadınlar, ileride güvenli bir gelecek için sağlam temeller atar. Sağlıklı aile yapısında, kadınlar potansiyellerini daha iyi ortaya koyabilirler. Bu nedenle, kadın haklarını savunmakla aileyi korumak arasında bir çatışma yaratılmasına müsaade etmemeliyiz. Sağlam aile yapısı, yalnızca bugünün değil, yarının da güvencesidir. Biz, sevgi, saygı ve dayanışmanın olduğu aileleri desteklemeyi önemsiyoruz. Amacımız, her aileyi bu değerlerle güçlendirmektir.”

Çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin kapsamını genişleterek önemli bir dönüşüm sürecine girdiklerini belirten Göktaş, ev tipi bakım modelinin uygulanmaya başlandığını ifade etti. 1366 çocuk evinde ve çocuk sitelerinde toplam 14.561 çocuğa hizmet veriliyor.

Göktaş, 2.229 çocuğun sanatsal etkinliklerle, 6.000 çocuğun ise sporla tanıştırıldığını belirtirken, bu yıl 46 çocuğun milli sporcu olduğunu ve 421 çocuğun üniversiteye yerleştiğini aktardı.

Yıl sonunda devlet korumasında yetişen 1.329 gencin, kamu kurumlarına yerleştirilmesi ile kamuda çalışan genç sayısını 63.536’ya çıkardıklarını dile getiren Göktaş,

, “Devlet korumasında yetişen gençlerimiz için yıl sonuna kadar yeni bir atama daha yapmayı planlıyoruz.”

diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Gönül Elçileri Projesi” aracılığıyla 10.374 çocuğun koruyucu aileler yanında güvenli bir yaşam sürdüğünü anlatan Göktaş, geçici ve profesyonel koruyucu aile uygulamalarını geliştirdiklerini belirtti. Süreçte, 20.116 çocuğa evlat edinme hizmeti sağladıklarını, 170.270 çocuğa ise kendi aileleriyle destek verdiklerini ifade etti.

Çocukların her türlü tehlike ve istismardan korunmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu dile getiren Göktaş, “Ülkemizin herhangi bir yerinde risk altında bulunan bir çocuk tespit edildiğinde hemen gereken önlemleri alıyoruz. Bakanlık olarak tüm müdahalelerde çocuğun yararını gözetiyoruz.” bilgisi verdi.

Dijital bağımlılığın ciddiyetine dikkat çeken Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı ile dijitalleşmenin getirdiği tehditlerle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini vurguladı.

Avustralya, İspanya, Norveç, Fransa, ABD ve Güney Kore gibi birçok ülkenin çocukların sosyal medya kullanımı üzerine yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini belirten Göktaş, şunları dile getirdi:

“Görev süremiz boyunca, özel bir model geliştirmek için titiz çalışmalar yürütüyoruz. Aileleri, çocukları ve uzmanları dinleyerek çalıştaylar düzenledik. Eğitimciler, psikologlar, çocuk gelişimcileri ve dijital platform temsilcileri ile istişarelerde bulunduk. Nihayetinde, çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarıyla ilgili bir yasal düzenleme hazırlıklara başladık. 16 yaşından küçük çocuklar için, sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat üzerinde çalışıyoruz. Bu yasal düzenlemeyi Bakanlığımızın liderliği ve tüm paydaşların katılımıyla hayata geçirerek çocuklarımıza güvenli bir dijital ortam sunacağız.”

Dijital medya ve oyun platformlarıyla ilgili düzenleme çalışmaları sürüyor.

“Engelli istihdamı müjdesi”

Evde Bakım Yardımı ile 544.142 engellinin bakımını üstlenen yakınlarına aylık 9.077 lira ödeme yaptıklarını ve 423 kamu ve özel bakım merkezi aracılığıyla yaklaşık 37.000 engelliye yatılı hizmet sağladıklarını bildiren Göktaş, 137 gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkezi sayesinde engelli bireylerin öz bakım yeteneklerini geliştirdiklerini ifade etti.

Gelecek yıl 16 ilde daha yaygınlaştırılacak ‘Bireysel Sosyal Hizmet Danışmanlığı Modeli’ ile spesifik destek sunacaklarını belirten Göktaş,

“Engelli istihdamını teşvik eden uygulamalarımız sonucunda, bugüne kadar çok sayıda engelli bireyi kamu ve özel sektör bünyesine kazandırdık. Engelli atamalarımızla kamuda 12 kat artış sağlayarak 70.878 engelli vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Yeni yılda, bir engelli atamasını daha gerçekleştirme müjdesini halkımızla paylaşmak istiyorum.”

diye konuştu.

Yaşlı Destek Programı (YADES) aracılığıyla yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler geliştirdiklerini vurgulayan Göktaş, 459 kamu ve özel huzurevinde 30.000 yaşlının yatılı bakım hizmeti aldığını ve huzurevlerinde kalan ihtiyaç sahibi yaşlıların hiç ücret ödemediğini aktardı.

Bakan Göktaş, 2028 yılına kadar kadının işgücüne katılım oranını %40,1’e, istihdam oranını ise %36,2’ye yükseltmeyi amaçladıklarını belirterek, “Bakanlığımız bütçesinin %50,6’sının kadınlara tahsis edildiğini özellikle vurgulamak isterim.” dedi.

Kadına yönelik şiddetin, toplumun geleceği açısından önemli bir mesele olduğunu belirten Göktaş, şunları söyledi:

“Kadının haklarını ihlal eden her türlü şiddet, toplumun huzurunu tehdit eden bir durumdur. Biz bu konuda sessiz kalmayacak ve sıfır tolerans politikası ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm şiddet türlerine karşı kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Sadece bir olay bile bizim için fazladır. Her aşamada, mağdurların yanındayız. Kadına karşı şiddet mücadelesi bizim için bir toplumsal meseledir.”

“Kadına yönelik şiddetle mücadelemiz tek bir sözleşmeyle başlamadı”

Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir proje başlattıklarını açıklayan Göktaş, “ALO 183 Şiddetle Mücadele Hattı’nın 112 Acil Çağrı Merkezi ile entegre edilmesi için İçişleri Bakanlığı işbirliği yapıyoruz. Böylelikle, olaylara daha hızlı ve etkin müdahale sağlamış olacağız.” dedi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla 2 milyon kişiye rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulduğunu, ülke genelinde 149 kadın sığınma evinde kadınlara koruma sağladıklarını belirten Göktaş, “Bizim kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bir insan haklarıdır. Kadına yönelik şiddetle ilgili yürüttüğümüz çalışmaların, yalnızca İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir perspektife sıkıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Bu mücadelemiz, yalnızca bir sözleşme ile başlamadı ve bu çerçevede kesintiye uğrayamaz.” dedi.

Kadına yönelik şiddet uygulayanlara yönelik ağırlaştırıcı cezalar getiren düzenlemelerle mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Göktaş, “Tüm kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içinde bu konuya kararlılıkla yaklaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Göktaş,

“Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi dar bir çerçevede değil, toplumsal bir mesele olarak ele alalım. Bu mücadelede yanımızda olun! Bu çocuklar hepimizin çocukları, kadınlar bizim kardeşlerimizdir. İnanıyoruz ki, kadına yönelik şiddetle mücadelede, en etkili yol toplumsal farkındalık yaratmaktır.”

şeklinde konuştu.

Ülke genelindeki 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardım faaliyetlerini sürdürmekte ve bu yardımlardan faydalananların %82’sinin çalışamayacak durumda olduğunu vurgulayan Göktaş, sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir