“`html
Aile ve Gençlik Fonu çerçevesinde Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’ni, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 5 ilde pilot uygulama olarak başlattığını hatırlatan Göktaş, doğurganlık oranlarının en düşük olduğu illeri de projeye dahil ettiklerini bildirdi.
Göktaş, “Bu proje kapsamında 5.350 çiftimize toplamda 802 milyon lira kredi ödemesi gerçekleştirerek yeni yuvalarını kurmalarına destek olduk. Aynı zamanda 12.326 gencimize evlilik öncesi eğitim ve aile danışmanlığı hizmeti sunduk. Bu projemizi ülke genelinde yaygınlaştırarak daha fazla gençten faydalanmayı hedefliyoruz.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Bu yıl iki önemli ve yenilikçi mekanizma hayata geçireceklerini belirten Göktaş, şunları ekledi:
Bakan Göktaş, kadınları ve aileyi karşı karşıya getiren bakış açılarının yanlış olduğunu belirtti. Aileyi ve kadını, toplumun iki temel bileşeni olarak tanımladı.
Kadınların güçlenmesinin, ailenin ve toplumun güçlenmesi anlamına geldiğini vurgulayan Göktaş, şiddete maruz kalmış bir kadının aile yapısını olumsuz etkilediğini belirterek şu sözleri ekledi:
Çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin kapsamını genişleterek önemli bir dönüşüm sürecine girdiklerini belirten Göktaş, ev tipi bakım modelinin uygulanmaya başlandığını ifade etti. 1366 çocuk evinde ve çocuk sitelerinde toplam 14.561 çocuğa hizmet veriliyor.
Göktaş, 2.229 çocuğun sanatsal etkinliklerle, 6.000 çocuğun ise sporla tanıştırıldığını belirtirken, bu yıl 46 çocuğun milli sporcu olduğunu ve 421 çocuğun üniversiteye yerleştiğini aktardı.
diyerek sözlerini tamamladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Gönül Elçileri Projesi” aracılığıyla 10.374 çocuğun koruyucu aileler yanında güvenli bir yaşam sürdüğünü anlatan Göktaş, geçici ve profesyonel koruyucu aile uygulamalarını geliştirdiklerini belirtti. Süreçte, 20.116 çocuğa evlat edinme hizmeti sağladıklarını, 170.270 çocuğa ise kendi aileleriyle destek verdiklerini ifade etti.
Çocukların her türlü tehlike ve istismardan korunmasının herkesin ortak sorumluluğu olduğunu dile getiren Göktaş, “Ülkemizin herhangi bir yerinde risk altında bulunan bir çocuk tespit edildiğinde hemen gereken önlemleri alıyoruz. Bakanlık olarak tüm müdahalelerde çocuğun yararını gözetiyoruz.” bilgisi verdi.
Dijital bağımlılığın ciddiyetine dikkat çeken Göktaş, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı ile dijitalleşmenin getirdiği tehditlerle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini vurguladı.
Avustralya, İspanya, Norveç, Fransa, ABD ve Güney Kore gibi birçok ülkenin çocukların sosyal medya kullanımı üzerine yasal düzenlemeler gerçekleştirdiğini belirten Göktaş, şunları dile getirdi:
Evde Bakım Yardımı ile 544.142 engellinin bakımını üstlenen yakınlarına aylık 9.077 lira ödeme yaptıklarını ve 423 kamu ve özel bakım merkezi aracılığıyla yaklaşık 37.000 engelliye yatılı hizmet sağladıklarını bildiren Göktaş, 137 gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkezi sayesinde engelli bireylerin öz bakım yeteneklerini geliştirdiklerini ifade etti.
diye konuştu.
Yaşlı Destek Programı (YADES) aracılığıyla yaşlıların ihtiyaçlarını karşılamak için çözümler geliştirdiklerini vurgulayan Göktaş, 459 kamu ve özel huzurevinde 30.000 yaşlının yatılı bakım hizmeti aldığını ve huzurevlerinde kalan ihtiyaç sahibi yaşlıların hiç ücret ödemediğini aktardı.
Bakan Göktaş, 2028 yılına kadar kadının işgücüne katılım oranını %40,1’e, istihdam oranını ise %36,2’ye yükseltmeyi amaçladıklarını belirterek, “Bakanlığımız bütçesinin %50,6’sının kadınlara tahsis edildiğini özellikle vurgulamak isterim.” dedi.
Kadına yönelik şiddetin, toplumun geleceği açısından önemli bir mesele olduğunu belirten Göktaş, şunları söyledi:
“Kadının haklarını ihlal eden her türlü şiddet, toplumun huzurunu tehdit eden bir durumdur. Biz bu konuda sessiz kalmayacak ve sıfır tolerans politikası ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Tüm şiddet türlerine karşı kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Sadece bir olay bile bizim için fazladır. Her aşamada, mağdurların yanındayız. Kadına karşı şiddet mücadelesi bizim için bir toplumsal meseledir.”
Kadına yönelik şiddetle mücadelede yeni bir proje başlattıklarını açıklayan Göktaş, “ALO 183 Şiddetle Mücadele Hattı’nın 112 Acil Çağrı Merkezi ile entegre edilmesi için İçişleri Bakanlığı işbirliği yapıyoruz. Böylelikle, olaylara daha hızlı ve etkin müdahale sağlamış olacağız.” dedi.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) aracılığıyla 2 milyon kişiye rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunulduğunu, ülke genelinde 149 kadın sığınma evinde kadınlara koruma sağladıklarını belirten Göktaş, “Bizim kadına yönelik şiddetle mücadelemiz bir insan haklarıdır. Kadına yönelik şiddetle ilgili yürüttüğümüz çalışmaların, yalnızca İstanbul Sözleşmesi üzerinden dar bir perspektife sıkıştırılmasına izin vermeyeceğiz. Bu mücadelemiz, yalnızca bir sözleşme ile başlamadı ve bu çerçevede kesintiye uğrayamaz.” dedi.
Kadına yönelik şiddet uygulayanlara yönelik ağırlaştırıcı cezalar getiren düzenlemelerle mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Göktaş, “Tüm kurumlarla işbirliği ve koordinasyon içinde bu konuya kararlılıkla yaklaşmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
şeklinde konuştu.
Ülke genelindeki 1003 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardım faaliyetlerini sürdürmekte ve bu yardımlardan faydalananların %82’sinin çalışamayacak durumda olduğunu vurgulayan Göktaş, sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda kararlı olduklarını ifade etti.
“`