Sütyen takıp takmamak size kalmış ama bu bir zorunluluk değil. Görevi göğsü desteklemek ve yürürken titreşimlerini sınırlamaktır.
Meme kanserinin araştırılmış ve kanıtlanmış nedenleri
Meme kanseri (BC), meme dokusunda kötü huylu bir tümörün oluştuğu bir hastalıktır. Bunun nedeni meme hücrelerinin büyümesinden ve yenilenmesinden sorumlu olan genlerdeki mutasyonlardır.
Meme kanserinin gelişmesinin temel nedeni, genlerde BRCA1 ve BRCA2 mutasyonlarının bulunduğu genetik yatkınlıktır.
Bunlar tek mutasyonlar değil, ama bunlar en iyi çalışılan ve en önemli olanlardır. Tüm meme kanseri vakalarının %5-10’u BRCA1 ve BRCA2 mutasyonlarının taşınmasıyla ilişkilidir .
İkinci sırada bir dizi neden var – yaşam boyunca hamileliğin olmaması, 35 yıl sonra ilk hamilelik, emzirmenin reddedilmesi veya aniden sona ermesi. Meme bezlerinin glandüler dokusu anne sütü üretir. Her ay seks hormonlarının etkisi altında glandüler doku büyür ve hamileliğe hazırlanır. Hamilelik gerçekleşmezse ağrısız büyüyen doku kendi kendini yok eder. Hamilelik sırasında bir kadın 9-10 adet döngüsünü kaçırır. Meme bezi hormonal dalgalanmalardan dinlenir.
Hamilelik ve emzirme, her menstrüasyondan önce seviyesi artan östrojen aktivitesini baskılar. Östrojen meme bezini ne kadar uzun süre etkilerse, meme kanserine yakalanma riski de o kadar yüksek olur.
Meme tümörlerinin %70’i hormona duyarlıdır.
35 yaşından önce doğum bu riski %40-50, sonraki her hamilelik ise %10-11 oranında azaltır. Yaşın etkisi, yaşam boyunca adet görme sayısıyla doğrulanır. Daha fazla adet görmek daha yüksek risk anlamına gelir. Bu nedenle 12 yaşından önce başlayan erken menstruasyon ve 55 yaşından sonra gerçekleşen geç menopoz meme kanserine yakalanma riskini arttırmaktadır.
Üçüncü neden ise yaş ve geçirilmiş meme kanseridir.
aşla birlikte bağışıklık sistemi zayıflar ve vücudun savunma mekanizmaları azalır. Meme kanserini yenen kadınlar, hastalığın tekrarlama olasılığı nedeniyle yüksek risk altındadır.
Dördüncü neden alkol kullanımıdır.
Alkol kandaki östrojen konsantrasyonunu artırarak hormona duyarlı meme kanseri türlerinin gelişme riskini artırır.
Sütyen hasarı
Düzgün takılmış bir sütyen göğüslerinizi destekler ve sırtınızdaki baskıyı azaltır. Yanlış seçilmiş bir sırtın üst kısmındaki omurları sıkıştırarak omurganın işleyişini, kan akışını ve lenfatik drenajı bozar. Günlük basınç kasları deforme eder ve servikal sinirleri sıkıştırır. Dolayısıyla – eğilme, omuzlarda kas ağrısı, sırt, boyun, baş ağrısı.
Sütyen şunları yapmamalıdır:
Ancak sutyen meme kanserinin gelişimini etkilemez ve gelişimine katkıda bulunmaz. BRCA1, BRCA2 genlerindeki mutasyonlarla ve adet döneminde kanda aylık östrojen artışıyla ilgisi yoktur. Büyük göğüsler omurgaya yük oluşturur, bu nedenle göğüs büyüklüğü üç veya daha fazla olanların doğru seçilmiş bir sütyene ihtiyacı vardır. Stresi sırtınızdan alacak.
Yakın zamanda bebek doğurmuş ve emziren kadınların da sutyene ihtiyacı olacaktır. Bez dokusunun şişmesi nedeniyle memeler yarım veya bir boyut kadar büyür ve hassaslaşır. Telsiz ve doğal kumaştan üretilen sütyen göğüsleri destekler ve sarkmasına izin vermez. Çıkarılması gerekmediği için bebeği besleme sürecini kolaylaştırır.
Doğru sutyen:
kollarınızı kaldırdığınızda yerinde kalır. Göğüsler kayışlarla değil sütyen kemeriyle – alt yatay çubukla desteklenir. Kollarınızı kaldırırken hareket etmemeli, göğsünüzün dışarı düşmesine izin vermelisiniz;
göğsü hafifçe kaldırır, ancak sıkıştırmaz;
Cildi zedelemez;
Göğüslerin altındaki bölgeyi ve sırttaki cildi sıkıştırmaz; sütyen kemeri ve balenleri vücuda batmamalıdır.
Sütyen askıları giyildiğinde yerinde kalıyorsa ve kemer kürek kemiklerinden yüksekteyse iç çamaşırının değiştirilmesi gerekir.
Sütyen takıp takmamak size kalmış ama bu bir zorunluluk değil. Görevi göğsü desteklemek ve yürürken titreşimlerini sınırlamaktır. Meme kanserinden korunmak için de her yıl bir meme uzmanına koruyucu meme muayenesi yaptırmanız öneriliyor hele de aile öyküsü var sa…. Özellikle birinci derece akrabalarda meme kanseri varsa – anne, büyükanne, teyze..