O meslek de kayboluyor: Talep var, usta kalmadı!

Gaziantep Ayakkabı Tamircisi Cengiz Canday: “Mesleğimiz Yok Olma Noktasında”

Gaziantep’te Elmacı Pazarı’nda 28 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Canday, çırak yetişmemesi sebebiyle mesleğin yok olma noktasına geldiğini belirtti. Canday, tamir ücretlerinin işin türüne göre değiştiğini ve yeni ayakkabı fiyatlarının tamir taleplerini artırdığını dile getirdi.

Canday, yüksek ayakkabı fiyatlarının müşterileri tamire yönlendirdiğini söyleyerek, “Şu anda ayakkabılar pahalı olduğu için müşteriler tamirata daha fazla ilgi gösteriyorlar. Biz de elimizden geldiğince insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yeni ayakkabı fiyatları yüksek olduğu için tamirat işleri arttı. Artık insanlar ayakkabıyı tamir ettirmeyi tercih ediyorlar. Bu da ufak tefek işleri artırıyor. Ancak maalesef mesleğimiz zor durumda. Belki de son temsilcileriyiz. Toplum mesleğimizin kıymetini bilmeli. Belki de bu mesleği sürdürecek ustalar kalmayacak. Herkes çocuklarını yüksek eğitim almaları için teşvik ediyor, ancak zanaatlar da önemli. Toplumun sanata ihtiyacı var. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi zanaatlara da ihtiyaç var. Bizim aldığımız ücretler de çok yüksek değil, genellikle 10 lira ile 300 lira arasında değişiyor” dedi.

‘MESLEĞİMİZE DEĞER VERİLMİYOR’

Canday, toplumun sadece akademik meslekleri önemsediğini, ancak zanaatların da önemli olduğunu vurguladı. “Toplum sanata ihtiyaç duyuyor. Araba tamirciliği, motor tamirciliği, ayakkabı tamiri, kasaplık, lokantacılık, fırıncılık gibi meslekler de gereklidir. Bizim işlerimiz de çok emek isteyen ve düşük ücretli işlerdir. Yurttaşlar da ayakkabılarını tamir ettirerek ömrünü uzatmak istiyorlar” diye konuştu.

Related Posts

Türk Lirası’nda kayıp sürüyor! Dolar, Euro ve sterlinde yükseliş…

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 38,6050 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 44’ün eşiğinde.

Çekya ekonomisyinde 7 yıl sonra bir ilk

Çekya’da yıllık enflasyon oranı, Nisan 2025 itibarıyla yüzde 1,8 seviyesine düşerek son yedi yılın en düşük seviyesini gördü. Mart ayında yüzde 2,7 olarak ölçülen enflasyonun, piyasa beklentisi olan yüzde 2,1’in de altında kalması dikkat çekti …

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini duyurdu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları’nın “teknopark” ilan edildiğini bildirerek, “Bilişim Vadisi’ne bağlı kurulan teknopark, ‘Terminal İstanbul’ markasıyla dünyanın en büyük teknoloji girişimciliği merkezi olarak hizmet sunacak.” ifadesini kullandı.

İnan Kıraç’a bir kötü haber daha

Kıraça Holding Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç ile Emine Alangoya’nın evliliğinin iptaline dair açılan dava devam ediyor. İNAN KIRAÇ’A VASİ ATANDI İpek Kıraç tarafından açılan davada Adli Tıp Kurulu muayenesine giren İnan Kıraç’a demans hastalığı …

TEKNOFEST KKTC’de 225 bin ziyaretçi ağırladı

KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 1- 4 Mayıs tarihlerinde düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST yoğun ilgiyle tamamlandı. Eski Ercan Havalimanı’nda gerçekleşen festivalde toplam 225 bin ziyaretçi ağırlandı.

Macar imalatı tempo düşürdü

Macaristan’da imalat sektörünün nabzını tutan HALPIM İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Nisan 2025’te 50,2’ye düştü. Mart ayında revize edilen 51,4 puanlık seviyeden gelen bu gerileme, son altı aydır süren büyümenin en zayıf halkası olarak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir