Son dakika… Bakan Tunç ‘umut hakkı’ tartışmalarına son noktayı koydu: ‘Böyle bir durum da, görüşme de yok’

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Basın Mensuplarının Sorularını Yanıtladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AKP grup toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Tunç, terör örgütü PKK’nın fesih kararı almasının ardından teröristbaşı Abdullah Öcalan‘a “umut hakkı”‘ uygulanıp uygulanmayacağına dair soruya yanıt verdi.

“Umut Hakkı Gündemde Değil”

Umut hakkının söz konusu olmadığını ifade eden Bakan Tunç, “Umut hakkı söz konusu değil. Böyle bir durum da, görüşme de yok” ifadesini kullandı.

“İmralı Süreci ve Terörle Mücadelede Önemli Adımlar Atıldı”

Tunç, İmralı Süreci’ne ilişkin yasal düzenlemeler hakkında şöyle konuştu:

Tabii terörsüz Türkiye süreci ülkemiz için çok önemli. Terör örgütünün kendini feshetmesi ve silah bırakması kararı ülkemizin özellikle 40 yıldan fazla gelişmesinin kalkınmasının önünde engel olan terör belasından kurtulmamız bakımından çok önem arz etti. Tabii bu sürece kolay gelinmedi. 40 yıldan fazla büyük bir mücadele gerçekleştirildi. Bu mücadelede binlerce şehit verildi ve trilyonlarca maddi kaybımız oldu. Bundan sonraki süreçte terörün olmaması, terörsüz bir Türkiye’ye adım atmamız ülkemizin geleceği ve çocuklarımızın emniyeti açısından çok önemli.

Türkiye dünyada güçlü bir ülke olacaksa ve “Bu yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı” damgasını vuracaksak terörün olmadığı bir Türkiye’yle vuracağız. Ve bu konuda da birlik beraberliğimizi daha da güçlendirerek, iç cephemizi daha da kuvvetlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Tabii Sayın Bahçeli’nin grup konuşmasından sonra ekim ayındaki sayın cumhurbaşkanımızın da koyduğu irade doğrultusunda çalışmalar yapıldı ve bu süreç terör örgütünün feshiyle sonuçlanmış oldu.

“Terörün Kazanç Sağladığı Alanların Kaldırılması Yönünde Çalışmalar Devam Ediyor”

“Burada tabii bahsettiğimiz yasal düzenlemelerle ilgili olarak DEM Partisinin bu süreçte Adalet Bakanlığımızı da ziyaret etti. Birtakım görüş ve önerilerde bulunmuşlardı. Görüş alışverişinde bulunmuştuk. Burada özellikle bizim daha önceden de devam eden çalışmalarımız var. Yargı Reformu Stratejisi kapsamında geçmiş dönemlerde demokratikleşme adımları ve özellikle hukuk devleti ilkesini güçlendiren, temel hak ve özgürlükleri tahkim eden çok önemli ilerlemeler sağladı ülkemiz ve teröre zemin hazırlayan istismar konusu olan bütün konuları ta 2002’de OHAL’in kaldırılmasından başlayarak çok önemli aşamalar kaydetti ülkemiz ve terörün istismar ettiği bütün alanları birer birer kaldırdık.

Ve özellikle güvenlik güçlerimizin de kahramanca mücadelesi sayesinde bu noktaya gelinmiş oldu. Şimdi tabii önümüzdeki Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 23 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşmıştı. Orada beş amaçtan birisi ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması.”

Hasta Tutuklu ve Hükümlülerin Durumu ve Rehabilitasyon Süreci

“Hem soruşturma aşamasında hem dava aşaması hem de infaz aşamasıyla ilgili “Yapılabilecekler var.” demiştik ve bu konudaki yapılabilecekleri de bir genel çerçeve içerisinde kamuoyuyla Sayın Cumhurbaşkanımız paylaşmıştı. Ve o doğrultuda da yaptığımız birtakım hazırlıklar oldu. Özellikle gündeme getirilen hasta hükümlü ve tutukluların durumu. Cezaevlerinde hayatını yalnız başına idame ettiremeyecek şekilde hasta olan hükümlü ve tutuklular var.

Bunların alternatif infaz usulleri kanunumuzda var. Hasta hükümlü ve tutukluları orada özellikle rehabilitasyon tipi cezaevlerinde bunların hem tedavileri yapılıyor hem infaz süreci var. Bunların özellikle beş yılın altında işlenen suçlar bakımından bu uygulanabiliyor. Bu konuda değerlendirme elbette ki Meclisimizde milletvekillerimiz bu süreyi artırabilir ve uygulanabilirliğini daha da genişletebilir.”

Related Posts

Özgür Özel’den Soma’da Erdoğan’a çok sert tepki: ‘Herkes kimin ne tarafta olduğunu görsün!’

Soma’da Maden İşletmelerinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sempozyumu’na katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Can Gürkan’ları, hepsinin beraatını kalıcılaştıran, hak aramanın kesin bir şekilde önünü kesen işi yapan arkadaş, şu anda Meclis’te bekliyor. Komisyondan geçti, Genel Kurul aşamasında. Tayyip Erdoğan bunu Hakimler Savcılar Kurulu’na getiriyor şu anda. Onlar da sahip çıkıyor arkadaş. Herkes safını, tarafını görsün. Herkes kimin ne tarafta olduğunu görsün” dedi.

Veliaht Prens Bin Selman: ABD ile değeri 300 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladık

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD ile 300 milyar doları aşan anlaşmalar imzaladıklarını duyurdu.

TKH’den PKK’nin feshine ilişkin açıklama: Amerikan barışından çözüm, istibdat rejiminden demokrasi çıkmaz

TKH açıklamasında, PKK’nin kendini feshetme kararına ilişkin “Gerici AKP ve faşist MHP’nin kurduğu istibdat rejimi sürerken demokratik bir sürecin açılmayacağı açıktır” denildi.
Açıklamada, “Fesih metninde emperyalizme ve onun bölge planlarına tek bir atıf dahi yapılmaması sürecin temel dinamiğinin gizlenmesinin tercih edildiğini göstermektedir” vurgusu yapıldı.

İsrail’de Türkiye korkusu! Netanyahu kapalı oturumda gündeme taşıdı

İsrail Ordu Radyosu’na göre Tel Aviv yönetimi ABD’nin Ankara’ya F-35 teslim etme ihtimalinden endişe duyuyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Dışişleri ve Savunma Komitesi’ndeki kapalı bir oturumda, ABD’nin Türkiye’ye F-35 teslim etme ihtimalini gündeme getirdiği ve ABD’nin böyle bir adım atması halinde İsrail’in şiddetle karşı çıkacağını söylediği belirtiliyor.

Yeni bir ittifak doğdu: ‘DEM Parti fiilen Cumhur İttifakı’na katıldı’

Sözcü TBMM Büro Şefi Veli Toprak, Cumhur İttifakı ile DEM Parti arasındaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Tuncer Bakırhan: Cumhuriyeti kuran meclis, yüz yıl sonra cumhuriyeti demokratikleştirmelidir

Tuncer Bakırhan: Cumhuriyeti kuran meclis, yüz yıl sonra cumhuriyeti demokratikleştirmelidir