Barış Pınarı Harekatı bölgesinde hasat zamanı: Verim çiftçileri sevindirdi

AA

Barış Pınarı Harekatı’nın üzerinden 4,5 yıl geçti…

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), sınır bölgelerinde oluşturulmaya çalışılan terör koridorlarını yok etmek amacıyla başlattı.

9 Ekim 2019’da başlatılan operasyonla bölgeye barış ve huzur getirmeyi amaçlayan güvenlik güçleri, Suriye Milli Ordusu (SMO) ile PYD-PKK olmak üzere teröristlere geçit vermedi.

Hava yağmurlu geçti

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde hava, 2023’te olduğu gibi bu yılda genel olarak yağmurlu geçti.

Çiftçiler, yağmurlu havadan olumlu etkilenen ürünlerinden yüksek verim bekliyor.

Tel Abyad ile Rasulayn ilçelerindeki yerel meclisler de çiftçilerin özenle yetiştirdiği ürünleri korumak için yaz döneminde yangın olasılığına karşı onlarca noktada kesintisiz hizmet verecek itfaiye ekipleri görevlendirdi.

Bakla ve kimyon hasadı başladı

Bakla ve kimyon, terörden arındırılan Tel Abyad ile Rasulayn ilçelerinde hasadına başlanan ilk ürünlerin başında geliyor.

Kimyon ile baklanın tohumu toprağa farklı aylarda ekilse de çiftçiler, her yıl mayıs ayında hasada başlıyor.

Gün ışığıyla tarlalara gelen işçiler, ürünleri yığın haline getirdikten sonra iki gün güneşte kurutmak için bekletiyor.

Daha sonra biçerdöverle sapından ayıklayarak torbalara doldurup pazara götürmeye hazırlanıyor.

“Bu yıl mutluyuz güzel fiyatlar bekliyoruz”

100 dönüm tarlasına kimyon eken Tel Abyadlı çiftçi Ajaj El-Ubadi yaptığı açıklamada, dönüm başı 3 kilogram tohum ektiğini söyledi.

Her yıl aralık ayında kimyon ekimine başlandığını ifade eden Ubadi, kimyonun tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer aldığını, genellikle baharat ve ilaç sektöründe kullanıldığını belirtti.

Kimyon ekilen tarlada en az 5 yıl tekrar kimyon ekilemeyeceğine işaret eden Ubadi, “Çok hassas ve masraflı bir bitki. Fazla yağmur, rüzgar ve güneşe dayanamaz. Yüz dönüm tarlanın masrafı en az 10 bin dolar. Hava şartları uygun geçtiği için bu yıl mutluyuz, güzel fiyatlar bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

“Fiyatlar çiftçileri tatmin edecektir”

70 dönümlük tarlasına bakla eken Tel Abyadlı çiftçi Eymen El-Bathavi, bu yıl tohum, işçi ücreti ve gübre gibi maliyetlerin ikiye katlandığını söyledi.

Hektar başına işçi maliyetinin 250 dolar olduğunu belirten Bathavi, “Savaştan dolayı işçiler Türkiye’ye sığındı. Bu da maliyetin yükselmesine neden oldu.” dedi.

Bakla tarlasında dönüm başına 600 kilogram rekolte elde edildiğini dile getiren Bathavi, “Baklanın ton fiyatı 600 dolar, kimyon ise 4 bin dolardan başlıyor. Projem bu yıl başarılı oldu. Fiyatlar çiftçileri tatmin edecektir.” diye konuştu.

İtfaiye ekipleri hazır

Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hac Abdullah da hasat sezonunun bölge çiftçileri için bereketli olmasını dileyerek, itfaiye ekiplerinin Tel Abyad ilçe ile kırsal kesimine hizmet vermek için hazır olduğunu vurguladı.

Hac Abdullah, “Tel Abyad ilçesi Sluk, Hamam Türkmen ile Alibeceli beldelerinde yangın durumunda 7/24, 8 yangın söndürme ekibi çalışıyor.” dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x